betonbocht

Calderys maakt producten van vuurvast beton. Wij maakten diverse gietmallen. Afgebeeld is een mal voor het gieten van ‘gebogen’ buizen van vuurvaste beton met een wanddikte van 20mm. De mal bestaat uit een tweedelige buitenmal van giethars, kneedepoxy en multiplex en een uitneembare kernmal bestaande uit een harde driedelige kern van giethars – waarvan het middelste, een dunne platte schijf, als eerste wordt gelost – en een buitenkant van silikonenrubber.

De foto’s tonen: de onderdelen van de kern; de kern gemonteerd in een van de buitenmalhelften; de complete mal, gereed voor een betongiet.

ijsmal

Convenience Innovations in Kortrijk(België) handelt in patisseriebenodigdheden. Voor hen maakten wij een aantal mallen voor het gieten van consumptieijs of chocola met de vorm van dieren en kabouters. De mallen bestaan uit een binnenmal van silikonenrubber en een buitenmal van gietpolyester

boekensteun

Voor het dupliceren van een klassieke boekensteun werd een silikonenrubber binnenmal uit één stuk gemaakt en een tweedelige buitenmal van gips.

boompijlers

Aan bouwbedrijf Ippel leverden wij voor de uitvoering van het kunstwerk Ecoduct Beukbergen een set mallen bestaande uit een binnenmal van silikonenrubber uit een enkel stuk en een buitenmal van glasvezel gewapend poly-ester uit drie delen om daarmee een aantal prefab betonnen kolommen van 3m hoogte en 80 cm doorsnede te fabriceren. Een dergelijke mallenset laat toe, dat een complexe en antilossende vorm toch gemakkelijk ontkist kan worden. De binnenmal werd afgevormd op een boom van was en zorgde er zo voor dat de betonkolommen een boomachtig uiterlijk kregen.

zwembad

Zwembaden voor de particuliere markt geven wij vorm voor het bedrijf Pool Luxx. Deze ‘monobloc’ zwembaden (tot 10×4,5m) worden in grotere oplagen gemaakt m.b.v. een negatieve mal van glasvezel gewapend polyester. Deze negatieve mal wordt gevormd op een positief ‘houten’ model. Voor een aantal zwembadtypen leverden wij de positieve modellen.

kinderzitje

Saske van der Eerden ontwierp voor een speeltuin onder andere enkele kinderzitjes van beton. Wij maakten mallen, goten beton en gaven de zitjes een kleurtje.

bekisting pijlers

Aan bouwbedrijf Heijmans leverden wij een aantal verschillende kunststof bekistingen voor betonnen pijlers voor viaducten of onderdoorgangen o.a. Amersfoort Vathorst, Eindhoven Randweg, Breda station. De foto toont een uit meerdere delen samengestelde kist van glasvezel gewapend poly-ester, waarmee pijlers met dubbelgekromde oppervlakken op locatie Vathorst werden gestort. Dergelijke polyestermallen worden gevormd vanaf een naar tekening door ons vervaardigd ‘houten’ model. Voordelen van deze mallen zijn hun relatief kleine gewicht (veelal zijn zij met mankracht te tillen en daardoor toepasbaar op moeilijk toegankelijke plaatsen), het feit dat zij vele malen te gebruiken zijn en een gaaf, naadloos en glad betonoppervlak geven.

reuzenrad

Voor het attractiepark Drievliet maakten wij een complete set modellen voor de gondels van een reuzenrad. Hiermee werden door Poly-service negatieve poly-estervormen gemaakt en daarmee vervolgens de gondelonderdelen.

Stelconplaten

PressPlate verzorgt bestrating van printbeton: vluchtheuvels en middenbermen worden van beton met een steenmotief. Ooit bestraatte PressPlate enkele straten en een plein met ‘Stelconplaten’ voorzien van een print, o.a in Brussel en in Breda. Die platen werden door Verwo in Vlaardingen vervaardigd m.b.v. rubber matten welke door ons werden gefabriceerd. Wij produceerden matten met verschillende steen- en tegelmotieven en ook wel ‘vrije’ motieven.